Duurzame Gemeente

Lichtervelde neemt deel aan deze editie van de Week van de Duurzame Gemeente, i.s.m. de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). Het thema van de campagne in 2024 is het verduurzamen van lokaal beleid.

Week van de Duurzame Gemeente

De week gaat door van 18 september tot en met 25 september. Duurzaamheid is een begrip dat ook onze gemeente hoog in het vaandel draagt. We schuiven tijdens deze periode allemaal Duurzame Helden naar voren. Mensen die, samen met medevrijwilligers, onze gemeente een pak mooier maken. Deze mensen zetten zich al jaren in voor diverse doelen en tijdens deze week zetten we hen, samen met iedereen die hun steentje bijdraagt tot een duurzame gemeente, in de kijker.

SDG

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’: 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

Thema 2024

In oktober vinden lokale verkiezingen plaats. Daarna buigen steden en gemeenten zich over hun nieuwe meerjarenplannen. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zijn daarbij een onmisbaar kader om lokale beleidsacties te bepalen met aandacht voor mens, milieu, welvaart, democratie en rechtvaardigheid.

De komende legislatuur is de laatste richting horizon 2030. De start van een nieuwe beleidscyclus is een belangrijk momentum naar een meer duurzame samenleving. De Week van de Duurzame Gemeente laat dit momentum niet aan zich voorbij gaan. De editie van 2024 focust op het verduurzamen van lokaal beleid.
(c) Week van de duurzame gemeente

Concrete, lokale invulling

Onze vier hoofdthema’s zijn:

  1. Studie- en gezinsondersteuning
  2. Wereldburgerschap
  3. Groen, milieu, omgeving
  4. Levenslang leren

Studie- en gezinsondersteuning 

1. Blok in ’t OC, want van samen studeren zijn de Lichterveldse studenten fan!

2. De Zomerschool, daar helpt een team vrijwilligers kinderen op weg bij leernoden.

3. De zorgcoördinatoren van de scholen, luisteren naar ouders en kinderen en zoeken samen oplossingen.

4. Rania van Huis van het Kind, mag je aanspreken met je vragen rond studie- en gezinsondersteuning.

Wereldburgers

5. Wij zijn Fairtrade, van onze scholen, gemeente en uiteraard de Oxfam WereldWinkel. Heidi vertelt je er alles over!

Milieu

6. Ontdek de symboliek achter onze Dementieboom via Els en Annick. 

7. Bart en zijn vrouw, maken de buurt mooi met Mooimakers, een burgerinitiatief tegen afval.

8. Avontuurlijk en natuurlijk spelen aan het Drielindenpad. Jonas en zijn collega’s werkten er aan mee!  

9. Grondig anders? Ja! Bart en zijn team staan voluit voor dit sociaal en biologisch concept.

10. Wie is Robin? Jong en vol passie als voorzitter van de jeugdraad en vertegenwoordiger binnen de milieuraad.

Levenslang leren

11. Ook in de bib vindt duurzaamheid zijn plekje. Kom langs en ruil je boek in een van onze minibibs.

12. Steffi en Jeffrey zijn onze enthousiaste digihelpers: een app op je smartphone, wat is itsme, … ? Ze helpen je met de glimlach op weg! 

1. STUDIE- EN GEZINSONDERSTEUNING


A. Zomerschool

Ook deze zomer konden kinderen tijdens de grote vakantie voor de derde keer hun kennis bijschaven. Vrijwillige leerkrachten verzorgen de lessen, in samenwerking met Huis van het Kind. In juli en augustus passeren er dagelijks 40 kinderen en 15 leerkrachten in het JOC waar de 70 lessen [Nederlands, Frans en wiskunde] doorgaan.

“Het is geen kwestie om de kinderen een beetje bezig te houden. Zomerschool is een zinvol herhalingsprogramma voor kinderen van het eerste tot en met vijfde leerjaar”, zeggen de initiatiefnemers. “We focussen op het herhalen en oefenen van de geziene basisleerstof zodat alle kinderen 'sterk[er]' aan de start van het nieuwe schooljaar verschijnen.”

B. Blok in 't OC

Elke examenperiode in januari, juni en augustus wordt in OC De Schouw een stille ruimte gereserveerd voor de Lichterveldse studenten hoger onderwijs. Jongeren komen hier massaal op af om samen te studeren, elkaar moed in te praten, te ventileren.

Verschillende studenten bevestigen: “Wij doen het omdat zien studeren, doet studeren.”

Ook de tieners van de middenschool en van het 5de en 6de leerjaar kunnen sinds kort studeerruimte vinden in het OC.

C. Huis van het Kind

Huis van het Kind Lichtervelde is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Lichtervelde, het Sociaal Huis en partners die werken rond gezins- en opvoedingsondersteuning.

Omdat alle kinderen evenveel kansen verdienen, maakt Huis van het Kind de brug tussen ouders, school én maatschappij.

Vragen als ouder of kind rond opvoeding, school, vrije tijd?

Rania Moutaouakkel, coördinator van Huis van het Kind, luistert graag en helpt zoeken naar een oplossing. Haar gegevens vind je binnenkort op de sticker op de schoolagenda van je kind. En uiteraard op de website van de gemeente.

D. Zorgcoördinatoren

Maak kennis met de zorgcoördinatoren van onze scholen:

’t Vlot: Jeannique Windels, jeannique.windels@sint-rembert.be

Beverbos: Stefanie Syoen, stefanie.syoen@beverbos.be & Leen Marote, leen.marote@beverbos.be/zorg@beverbos.be

De Valke: Nele Dockx, directie@devalke.be & Ann Cornelus, ann.cornelus@sgimpcat.be

Middenschool: Sarah Deschuymere, Sarah.deschuymere@sint-rembert.be & Tom Dumarey, tom.dumarey@sint-rembert.be 

"We zijn de onzichtbare helden die de puzzelstukjes van de zorgwerking van de school naadloos in elkaar laten vallen. We luisteren naar ouders, kinderen om mee met hen de richting te bepalen naar oplossingen."

2. WERELDBURGERSCHAP


E. FairTrade

Lichtervelde is FairTrade gemeente en engageert zich, net als onze scholen, om eerlijke handel te ondersteunen. Heidi Casteleyn is lid van de kern van OWW en heeft reeds diverse groepen - van jongeren uit de scholen tot het LDC - ontvangen in de Wereldwinkel: “Hen leren waar Oxfam Wereldwinkel voor staat, is waarom ik dit doe.”

3. BETEKENISVOL GROEN


F. Mooimakers

In de gemeente zijn heel wat vrijwillige buurtbeheerders actief. Ze engageren zich om een zelf gekozen traject zwerfvuilvrij te maken.

Bart Goddyn en Sara Celis: "Al sinds jaar en dag doen we samen regelmatig onze ronde in de wijk. Het geeft een goed gevoel ons steentje te kunnen bijdragen aan de buurt én aan het milieu."

Ook de MooiMakers doen hun duit in het zakje wat betreft de strijd tegen zwerfvuil in de gemeente! Dankjewel!

G. Dementieboom

Je vindt deze jonge berk aan OC De Schouw. Hij staat symbool voor de zorg binnen onze gemeente voor mensen die met dementie geconfronteerd worden. Dit is een plekje waar mensen zuurstof kunnen vinden om weer verder op weg te kunnen. 

Annick Van Iseghem, van het Woonzorgcentrum ‘t Hof: “In het WZC zetten we in op dementie door een veilige omgeving voor de bewoners, en die extra dagdagelijkse dingen die het verschil maken, zoals de geur van vers gebak die rust brengt, buiten bloembollen planten in de lente, …”  

Els Denolf, centrumleidster Lokaal Diensten Centrum De Ploeg: "Ook wij met LDC De Ploeg willen mensen hierin ondersteunen."

H. Grondig Anders

Je vindt Grondig Anders in het begin van de Grietestraat waar onze samentuin gelegen is. Grondig Anders is een ecologische, verbindende moestuin waar anders leven en werken centraal staan.

Bart Neirynck: "Bij ons kan iedereen terecht om te moestuinieren, te onthaasten en terug te "aarden". Vanaf dit jaar geven we ook die kans aan jongeren die het op school wat moelijker hebben."

I. Jongerenengagement

Jeugd en jeugdwerk is sterk vertegenwoordigd hier in Lichtervelde. Robin Gevaert is sinds enkele jaren een van de gezichten die je wellicht al eens in deze context hebt zien opduiken. Hij is niet alleen oud-leiding van De Verrekijker, maar ook voorzitter van de Jeugdraad en vertegenwoordiger van de jeugdraad binnen de milieuraad.

“Ik doe het omdat milieu en jongeren de toekomst zijn. Zo hebben jongeren ook inspraak in het beleid hier in Lichtervelde”. Daarbuiten kan je Robin ook vaak als vrijwilliger van het Rode Kruis of als event hulpverlener te vinden op de EHBO-post van evenementen in de omgeving. Engagement vloeit door zijn aderen!

J. Drielindenpad

Aan de Drielindenbeek is een natuurlijk overstromingsgebied en -recreatiedomein ontwikkeld, met een wandeling langs het Drielindenpad.

De personeelsleden van de Technische Dienst: "Speciaal voor de kinderen zijn er avontuurlijke en natuurlijke speelelementen, zodat ze naar hartenlust kunnen ravotten. Die hebben we met de collega's van de technische dienst zelfgemaakt, uit gerecupereerd duurzaam Belgisch hardhout. Een realisatie waar we best trots op zijn!"

4. LEVENSLANG LEREN


K. Minibibs

In Lichtervelde vind je momenteel vijf minibibs: aan basisschool De Valke (Torhoutstraat), in de Bellestraat 13, de Molenlaan 11, Boek&Kast in de Margarethalaan 34, en de minibib aan site Vancoillie. 

”Boeken zijn niet geschreven om weg te gooien maar om te lezen en te herlezen.” zegt Margo Delecluyse van de bib.

“Met dit initiatief willen we niet alleen de wegwerpmaatschappij een halt toeroepen en de afvalberg verminderen. We maken ook een keuze voor duurzaamheid en bieden meteen een laagdrempelig antwoord op de toegankelijkheid van boeken voor iedereen”.

L. e-Inclusie

Tegenwoordig kan je zowat alles online regelen, van het boeken van een treinticket tot het raadplegen van je medische dossier. Dat is voor velen onder ons allesbehalve evident.

Steffi Denys, vrijwillige digihelper: "Er zijn daarom in Lichtervelde twee digipunten, waar je gratis terecht kan met je praktische vragen. In de bib en bij mij (op afspraak) in het Lokaal Dienstencentrum.

Daar help ik als vrijwilliger mensen op weg, bv met het installeren van een app op hun smartphone, ... Mensen op die manier kunnen helpen geeft mij heel veel voldoening."

Naar top