Vanaf nu deelwagen in Lichtervelde, in samenwerking met vervoerregio Midwest.

Gepubliceerd op  maandag 15 jul 2024 om 14:07 uur
Goed nieuws! Vanaf nu beschikt gemeente Lichtervelde over een deelwagen. Binnenkort volgt een tweede.

Vervoerregio Midwest breidt het aanbod deelwagens fors uit. Vanaf juli verschijnen er in het straatbeeld 96 deelwagens op 51 Hoppinpunten. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke zal instaan voor de uitrol. Het aanbieden van deelsystemen past volledig binnen Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid.

Hoppin: een initiatief van de Vlaamse overheid

Met Hoppin stimuleert Vlaanderen de modal shift: de overstap van de wagen als belangrijkste vervoermiddel naar meer duurzame mobiliteit zoals stappen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer, of een combinatie daarvan. Vlaanderen investeert daarom in veilige (fiets)infrastructuur en in Hoppinpunten waar de reiziger vlot van het ene op het andere vervoermiddel overstapt. Zo wil Vlaanderen een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling en files, en inzetten op de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en gemeenten.

Autodelen – voor elk wat wils

Een auto staat vaak stil, tot wel 23 uur per dag. Omdat een gedeelde auto vaker en door meer mensen wordt gebruikt, hoeft niet iedereen een eigen auto te hebben. Afhankelijk van de situatie kan een deelauto 3 tot wel 10 particuliere auto’s vervangen. Minder auto’s in je straat, dat is gezondere luchten meer ruimte voor een aangenamere leefomgeving. Elk jaar neemt de populariteit van deelmobiliteit dan ook toe. Zo waren eind 2023 in 40 van de 64 West-Vlaamse gemeenten al deelauto's te vinden.

“WVI is een voortrekker van de omschakeling naar duurzame en toekomstbestendige mobiliteit. Zo ondertekenden we recent de Green Deal Deelmobiliteit en Wonen met als doel: onze lokale besturen ondersteunen bij de uitrol van deelmobiliteit en andere Vervoer op Maat-initiatieven, en proefondervindelijk aantonen dat autodelen een alternatief kan zijn voor de (tweede) auto”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI.

De deelauto werd voorgesteld op 15 juli en is vanaf dan ook toegankelijk voor publiek. De auto, een benzinewagen van het merk Mazda, bevindt zich aan de achterkant van het station, zoals beschreven op het plannetje. Hiervoor is een speciale parkeerplaats gereserveerd. Er zal een tweede elektrische deelwagen beschikbaar zijn vanaf januari 2025. Bovendien worden er in het voorjaar van 2025 nog een tiental deelfietsen voorzien.

Voorzichtig op de baan he!

Meer info

Naar top